„Okál“

Pod tímto označením se nám vybaví typový montovaný domek z lehkého prefabrikovaného dřeva, výrobek RD Rýmařov. Název dům převzal po německé firmě OKAL - Otto Kreinbaum, která dodávala výrobní technologii a také první projektovou dokumentaci. Domky vyráběné od roku 1968 u nás zlidověly. Známe je z předměstí měst i vesnic. Vyzděné přízemí či zvýšený suterén většinou obložené „kabřincem“ tvořící podnož pro montovanou stavbu hlavního obytného patra z bílých panelů a sedlová střecha s velkými štíty natřenými hnědým Luxolem. V jednom z okáldomů jsme realizovali vestavbu podkroví a interiér bytu v patře v rodinném domě v moravských Pozlovicích. Byla to výzva jak s nízkým rozpočtem vyřešit bydlení pro mladou rodinu. Základním stavebním kamenem byly dobré rodinné vztahy.

 

Řešení dispozice a práce se světlem

Stávající rodinný dům byl obýván rodiči s dětmi v 1.NP a prarodiči v suterénu. Podkroví bylo neobydlené. Když časem dcery vyrostly a osamostatnily se, vznikla také potřeba samostatného bydlení. Jako příhodné se proto jevilo využití dosud neobydleného podkroví. Jedním z požadavků bylo vybudovat v podkroví samostatnou obytnou jednotku s vlastním vstupem, nezávislé na spodním patře, které obývají rodiče. Dům tak může být nově obydlen třemi generacemi, kde každé náleží jedna etáž – mladý pár v podkroví, rodiče v patře a prarodiče v přízemí.

Prvotním bodem bylo vyřešení samostatného přístupu do podkroví. V domě bylo sice dřevěné schodiště vedoucí do krovu, ale přístup na něj byl ze středu dispozice – průchodem přes patro rodičů. Od varianty umístění schodů na fasádě jsme se pro velkou výšku a náročnost konstrukce ustoupili a schodiště umístili v prostoru nejmenšího pokoje v přízemí. Vstup je ze zadní (východní) strany objektu, ze zahrady, přímo z úrovně terénu. Zádveří s malou šatnou je odděleno posuvnými dveřmi od nástupu na schodiště, které se stáčí před komínem.

Při řešení dispozice se investor přiklonil k více otevřené variantě s průhledem do krovu i schodiště. Kuchyňský kout je proto umístěn v rámci obytného prostoru. Na celkem 76m2 podkroví (včetně plochy pod šikminami) se nachází obytný prostor s kuchyní a jídelnou, koupelna, WC, dětský pokoj, ložnice a technická místnost. Chodba jako spojující článek jednotlivých místností je eliminována na možné minimum. Dětský pokoj a ložnice jsou umístěny při severní štítové stěně. Dělící stěna mezi nimi je zalomená s vestavěnými skříněmi. Strop nad pokoji je snížen a ve špici krovu vzniká úložný prostor přístupný z chodby.

Ke stavebním úpravám dotýkajících se konstrukce krovu došlo hlavně v obytné části podkroví. V prostoru obývacího pokoje se zalomením střechy zvedla světlá výška na 2300mm, což umožňuje jeho plnohodnotné využití a umístění oken do zahrady. V kuchyňské a jídelní části je otevřený krov a ve vrcholu je umístěn pásový vikýř, díky němuž je celý prostor prosvětlen západním světlem. Stávající okna ve štítu, která byla ponechána pouští jižní slunce do prostoru a na jídelní stůl. Obytný prostor se díky otvorům ze třech stran stává prosvětlený a nečekaně prostorný.

V původním návrhu byla koupelna a WC umístěna samostatně, později při realizaci dal investor přednost sloučení obou místností. Konečnou velikost jsme vyměřovali přímo na místě, model 1:1 ověřil umístění zdí i vzdálenosti mezi jednotlivými zařizovacími předměty. Nakonec do prostoru vešel i sprchový kout. Střešním okénkem umístěným nad vanou je při koupeli výhled na oblohu.

Současně s realizací podkroví bylo provedeno zateplení objektu a nová fasáda.

 

Interiéry

Hlavním stavebním materiálem přiznaným v interiéru se stala dřevoštěpka použitá na podlaze, obvodových stěnách i podhledech. Vnitřní dělící příčky jsou navrženy ze sádrokartonu. Zatímco na dřevoštěpce je přiznaná struktura bílým lazurním nátěrem, sádrokarton je v netypické barvě „khaki“. Tyto neutrální a jemné barvy podtrhuje barevný akcent, kterým je ibišková HPL použitá na dvířkách a ostrůvku v kuchyni. V koupelně se uplatňuje bílý obklad 150x150mm a bílá dlažba s protiskluznou úpravou. Sprchový kout je zvýrazněn obkladem v červené barvě. Khaki barevnost sádrokartonu tedy přechází i do interiéru koupelny.

Nové bydlení

V roce 2009 došlo v rámci domu k dalšímu stěhování. Rodiče se zabydleli v přízemí, v bytě, kde dříve žili prarodiče a do patra se se svou rodinou přistěhovala druhá dcera. S nově příchozím mladistvým elánem se započala i rekonstrukce patra.

Jedním z požadavků se stal opět samostatný vchod do bytové jednotky. Ten i je řešen přčleněním zádveří v přízemí , z něhož vedou samostatné vstupy do jejich bytů. Schodiště do 1.NP se tak mohlo více otevřít, zapojit do obytného prostoru a tím také prosvětlit. Dispoziční úpravy znamenaly vybourání některých nevyhovujících příček a propojení místností. Nejmenší pokoj bytové jednotky byl už dříve ponechán pro vybudování vstupu do podkrovního bytu. Velkou výhodou tohoto bytu je možná expanze do exteriéru. Přímý výstup z obývacího pokoje do zahrady na východě a velký balkón na západní straně přístupný z kuchyně. V bytě se nachází spojitý obytný prostor – kuchyně, jídelna, obývací pokoj, dále dětský pokoj, ložnice se šatnou a koupelna.

Oproti podkrovnímu bytu jsou pokoje zrcadlově obráceny. Hlavní obytný prostor je u severní obvodové stěny také z důvodu napojení na exteriérové části i hlavní přístupové schodiště. Společným prvkem pro oba byty je samotný přístup umístěný vždy o patro níž. Do hlavní obytné části se tak uživatelé dostanou až po překonání jednoho podlaží. Bylo potřeba vyměnit všechny povrchové materiály a rozvody. 

V interiéru byly barevně zdůrazněné nové prvky, naopak stávající prvky, společně s tím, co může být potlačeno, byly provedeny v barvě bílé.

Hlavní obytná část je opticky propojena nejen spojovacím otvorem mezi jídelnou a obývacím pokoje, ale také použitím materiálů. Na podlaze je uplatněna dřevěná špalíková mozaika, která přebíhá i na čelní stěnu kuchyně a plochu za pracovní deskou. Velké úložné prostory na severní straně, jež mají být co nejvíce potlačeny, jsou navrženy v bílé barvě. V obytném prostoru se barevnost uplatňuje na kuchyňské lince – žlutá dvířka a konstrukce ostrůvku v kompaktní desce povidlové barvy. Stejně jako v podkrovním bytě je i zde použita dřevoštěpka. V dětském pokoji se propisuje dřevoštěpka na podlaze a na schodišťové stěně, kde byla použita z důvodu ztužení. OSB desky použité na podlaze se objevují také v ložnici. V obou pokojích je dřevoštěpka opatřena barevným nátěrem pro zdůraznění nového prvku. V dětském pokoji je použitá sytá růžová barva a v ložnici světle modrá. Světle modrá barva se opakuje také v koupelně na velkoformátovém obkladu stěny přizdívky, dlažbě i skleněném obkladu kolem vany.

 

investor: manželé Ponczovi a Polomníkovi

autor: Jitka Ressová, ELLEMENT

spolupráce: Lenka Burýšková, Petra Martináková

 

dodavatel stavby: Lumber, s.r.o.

dodavatel interiéru: BEGA studio

termíny projektu: duben - srpen 2007

realizace vestavby do podkroví: 2007-2008

realizace rekonstrukce patra: 2009

náklady: vestavba do podkroví 950.000,- Kč

 

fotografie: Jitka Ressová, Libor Stavjaník (TOAST)

 

Zavřít REKONSTRUKCE OKÁLU V POZLOVICÍCH


^

ellement architects s.r.o.
nad ovčírnou II. 1295, 76001 Zlín
Czech Republic



© ellement architects 2002 - 2018