Stavba rodinného domu se nachází v okrajové severozápadní části města Žďár nad Sázavou v území, které je určeno pro rozvoj bydlení a občanského vybavení. I přes značnou snahu stavebního úřadu o regulaci výstavby je dnes lokalita Klafar II. zastavěna růzdnorodou směsicí rodiných a bytových domů.

Dům je dvoupodlažní, nepodsklepený, konstrukční systém tvoří ocelová konstrukce s vyzdívkami Ytong s obkladem z cihelných pásků šedého odstínu. Zastřešení je provedeno pultovými střechami s fóliovou PVC krytinou a titanzinkovými atikami. Střecha nad obývacím pokojem, která je opticky propojena s chodbou v patře je zatravněna.

Požadavkem investora bylo navrhnou soudobý dům, jak vzhledem, tak současnými ekologicko-ekonomickými parametry. Cílem návrhu pak byla moderní vila, v rámci možností pozemku a v kontextu lokality stavby. Navrhovaná stavba i v tomto prostředí nedominuje svému okolí. Zapuštěné niky vstupu a ze severovýchodní strany u schodiště, jídelny a východní a jižní terasy záměrně rozčleňují kompaktní hmotu na více menších objemů. Velké prosklenní se otevírá do zahrady.

Přízemí rodinného domu je určeno pro prostory obývacího pokoje propojeného s kuchyní se spíží a jídelnou, z které je přístupná technická místnost pod schodištěm. V uliční části půdorysu je garsoniéra pro hosty, do které se vstupuje ze zádveří, WC, garáž a chodba. Samostatnou částí přízemí je apartmán rodičů s ložnicí, šatnou a koupelnou. Ve druhém podlaží jsou umístěny prostory ložnice dětských pokojů, šatny, chodby s průhledy do přízemí domu, koupena se saunou a pracovny. Obě podlaží jsou mezi sebou propojena dvouramenným schodištěm, kde je na mezipatře umístěna knihovna se čtenářským koutem.

Dominantou spojitého prostoru obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou je prostorový krb, obložený výrazným kamenem a předělovou skříní s televizí, která je na objekt krbu napojena. Zde se odehrává většina společného času rodiny v domě, prostor je prosvětlený ze výškově členeným stropem. Důraz byl kladen na různé typy osvětlení prostoru pro navození rozdílných atmosfér při užívání. Akustickou pohodu prostoru řeší textilně obložené posuvné dveře vestavěné knihovny a závěsy na oknech. Podlahy v přízemí jsou převážně z dubových parket ošetřených voskem, v patře jsou použity podlahy z výrazně barevného přírodního linolea. Propojovacím prvkem interiéru je práce s vertikálními dýhovanými obklady stěn oddělující v přízemí apartmán rodičů a v patře dětský pokoj, stejná topolová dýha je použita na zábradlí a obkladu v jídelně, který navazuje na schodiště.

Pobytová zahrada je oplocena kombinací tří typů materiálů a tím i intenzity průhlednosti plotu. Roh ze západní strany je řešen zídkou ve stejném obkladu jako dům, brána vjezdu a vstupní branka je z pozinkovaných pásů ocelové konstrukce, jižní plot je dřevěný, východní pak z pozinkovaných kari sítí, kde se očekává, že zarostou popínavou rostlinou. Terasa u obývacího pokoje je modřínová a v je sezóně nadstřešena plachtou vynášenou nerezovým sloupem a kotvami ve fasádě. Zpevněné plochy, chodník, vjezd a vstupní prostory před domem jsou vydlážděny z různých formátů  žulových kostek.

 

autoři: ELLEMENT, Ing. Arch. Helena Víšková, MgA. Jan Pavézka

 

projekt: 2005

realizace: 2007-11

stavební řešení: ing. Jiří Chalupa

realizace interiéru: Creo – Jiří Pokorný, Fiedler Stolárna

fotografie: Dorota Velek

Zavřít VILA VE ŽDÁRU NAD SÁZAVOU


^

ellement architects s.r.o.
nad ovčírnou II. 1295, 76001 Zlín
Czech Republic



© ellement architects 2002 - 2018